[altusmetrum] AltosUI v1.8.1 (and 1.8.2) (+ EasyMini?) bug in acceleration, speed, etc

Bryan Duke bryan at thedukes.org
Mon Sep 18 22:55:10 MDT 2017


Yeah, I wouldn’t expect perfect speed or accel data out of it. The max speed during that flight changes from 1.9M to 1.5M though & Gs drop by an order of magnitude.

Is a filter on/off checkbox on the configure graph tab doable without much pain? Maybe that’s a good way to do it. 


> On Sep 18, 2017, at 9:51 PM, Keith Packard <keithp at keithp.com> wrote:
> 
> Bryan Duke <bryan at thedukes.org> writes:
> 
>> Just as I got done testing this in 1.8.1, 1.8.2 came out — so, I retested and still have a bug report.
>> 
>> I flew another flight on my 29mm min-diameter rocket this weekend &
>> the data views in AltosUI looked incorrect. The graphs & flight stats
>> in AltosUI v1.6.8 looked correct, but both 1.8.1 and 1.8.2 look like
>> at least the max speed & acceleration are wrong.
> 
> With a baro-only altimeter, you're not going to get very good speed and
> acceleration data no matter what you do. The baro is noisy enough that I
> end up smoothing it a ton before differentiating, which is why the speed
> and accel data look like they do. I played with a bunch of different
> smoothing amounts, and maybe ended up doing too much. Hrm. I could
> probably provide a knob in the 'configure graph' window for how much
> smoothing the filtered results got; that might be fun to see.
> 
> The altitude data is coming directly from the baro sensor, so it's
> solid, I'm afraid. No filtering at all.
> 
> -- 
> -keith



More information about the altusmetrum mailing list